Tuesday, January 5, 2010

Memperbesarkan Private Photo Pada Facebook

Terdapat cara yang mudah untuk memperbesar facebook profile foto yang biasanya hanya muncul sebagai thumbnail pada keputusan carian. Anda tidak perlu menjadi kawan dengan orang yang anda ingin melihat gambarnya pada profil dalam format yang lebih besar. Jadi dengan cara yang aku akan tunjukkan pada korang ini dapat membesarkan gambar pada facebook hanya dengan menghalakan tetikus anda di setiap gambar yang anda ingin lihat.

Ikuti langkah dibawah dengan mudah :

Nota: Cara ini hanya berfungsi pada pelayar mozilla sahaja, jadi sila pastikan anda menggunakan mozilla atau pasangkannya pada komputer anda terlebih dahulu.

1.) Klik di sini untuk memasang addons Greasemonkey

2.) Setelah dipasang, anda akan melihat ikon monyet kecil di bahagian kanan bawah status bar firefox. Right klik pada ikon kecil tersebut dan pastikan ianya mengatakan "Enabled". Jika anda tidak melihat ikon pada status bar firefox anda, restart sahaja firefox.

3.) Pasang script yang dibangunkan oleh Mattias Blom dengan mengklik di sini. Script ini akan menunjukkan kepada anda profil saiz yang lebih besar setiap kali anda mengerakkan tetikus anda pada gambar-gambar di atas thumbnail Facebook yang biasanya memaparkan dalam keputusan carian.

(Contoh 1)

(Contoh 2)

Selamat mencuba =)

If you think this entry useful, just click Facebook Like button bellow :
blog comments powered by Disqus
Related Posts with Thumbnails